Årets pensjonist/uføre tur for medlemmer

Bilde hentet fra Åkrafjorden OpplevingBilde hentet fra Åkrafjorden Oppleving

Dette året går turen til Åkrafjorden, Eikemo og Eljarvik gard som for noen er kjent fra tv serien «der en skulle tru at ingen kunne bu».

Tid: Onsdag 08.06.22 med avreise kl. 0900 fra Haugesund

Påmelding: Bindende påmelding innen 12.05.22 til Marie Røkke, mobil 932 10 768 eller Gunvor Saltvedt, mobil 991 06 821

Pris: Medlem 845 kr. / ikke-medlem 1595 kr., ved minimum 30 påmeldte.

Turen går via Ølen og Etne frem til Åkrafjordtunet. Her går vi om bord i båten kl.10.30 som skal ta oss til Eikemo og en flott tur på Åkrafjorden. Lokal guide er med oss på hele turen.

Etter ankomst på Eikemo kai venter Geir Eikemo oss med sitt traktortog. Turen inn til gården Eikemo er 3 km. Her venter kaffe og lefser samt vi får høre om livet her på gården. Den er jo også kjent fra serien på NRK « der en skulle tru at ingen kunne bu» i 2012.

Eikemo er ei lita grend i ein fjelldal på den veglause sida av Åkrafjorden i Sunnhordland. Der bur seks menneske, blant dei to unge og ugifte geitebønder. Men skal Eikemo ha ei framtid, treng dei ei kone. Håpet ligg i at ei eller fleire av budeiene som driv stølen på Eikemo sommarsdag, skal bli verande etter at stølslivet er over.

Fra Eikemo kai går vi om bord i båten vår igjen og fortsetter turen på Åkrafjorden. Vi passere gamle bygder og bosteder og kjører inn under Langfoss. Siste stykket går frem til Eljarvik Gard hvor lunsj venter – kortreist mat fra området. Her nyter vi mat og drikke sammen med fortellinger fra gården og området.

Etter en god lunsj fortsetter vi turen tilbake til Åkrafjordtunet via Markhus (gamle veien) til Lundals fabrikker. Her blir det film og foredrag og etterpå smaksprøver og muligheter for kjøp av produktene på Åkrafjordtunet.

Lundal er opprinnelig en fjellgård ved foten av Folgefonna i Etne kommune. Johannes Lundal flytta hit rundt 1870. Her hadde de sauer og geiter på beite om sommeren. Johannes dro til Evanger og lærte seg å produsere spekepølse. Kunnskapen tok han med seg hjem til Lundal og arven er ført videre i generasjoner. Hjemreise fra Åkrafjordtunet ca. kl.16.00 med hjemkomst Haugesund ca. kl.18.00